Menu strony

Jagody jako smakowite małe owoce

Jagody to apetyczne małe owoce, które mają również własności lecznicze.


Jagody zawierają pierwiastki mineralne, szczególnie selen, cynk, miedź i mangan, także witaminy C, A, B, PP.




Wyposażenie


Dzięki zawartości błonnika znaczna ilość cholesterolu jest eliminowana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, nim przenikną one do układu krwionośnego. Te owoce zawierają dużo przeciwutleniaczy, niszczą one wolne rodniki które odpowiadają za rozrost nowotworów. Przeciwutleniacze wpływają również dodatnio na postać naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika który znajduje się w siatkówce oka, który jest odpowiedzialny za spostrzeganie po zmroku. Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, jaki skutecznie blokuje działanie enzymów które przyczyniają się do powstawania nowotworów hormonozależnych. Owoce posiadają również kwas foliowy, który wspiera ochronę systemu przed rakiem macicy, a w okresie ciąży wspiera harmonijny rozwój zarodka.


komfort


Po sezonie jest możliwość również sięgnąć po borówki zamrażane, albo suszone. Suszone jagody i jej liście zawierają dużą ilość garbników, jakie uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe Produkty przemiany materii i zwalniają ruchy robaczkowe jelit. Napar z suszonych jagód, czy też ich liści efektywnie hamuje biegunkę, a sok wyciśnięty ze świeżych jagód wspomaga leczenie zaparć. Antocyjany tworzą naturalny filtr, pochłaniając szkodliwe promienie UV. W związku z tym powinny je jadać osoby, które długo spędzają czas na słońcu.




Borówki najlepiej jeść surowe, chociaż nie tracą na walorach po zamrożeniu. Takie owoce także zdołamy całkowicie wykorzystać przyrządzając pierogi, dodawać do deserów, czy ugotować kompot, czy zupę owocową.
2019/04/04, 07:54